holistyka
Oleje roślinne w kosmetologii
Małgorzata Zdziebko–Zięba 
PR Manager Organique, kosmetyczka, pedagog, nauczyciel. 
Egzaminator OKE we Wrocławiu w zawodzie Technik Usług Kosmetycznych. 
Autorka wielu tekstów na temat zdrowia, urody i marketingu. 

Oleje roślinne są jednym z najbardziej podstawowych surowców kosmetycznych, wykorzystywanych do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Mogą być stosowane samodzielnie, stanowiąc również doskonałą bazę do masażu całego ciała − mogą być mieszane zarówno z olejkami eterycznymi jak i z glinką Ghassoul. Są także popularnym składnikiem wielu kosmetyków. 

Ich działanie jest bardzo wszechstronne. Mają właściwości kojące i wyciszające, utrzymują skórę w napięciu i jędrności, dodatkowo nawilżając ją i odmładzając. Otrzymywane z ziaren, nasion i owoców przypominają swoim składem naturalne składniki warstwy tłuszczowej skóry − wzmacniają zatem efekt bariery ochronnej. Doskonale zmiękczają i wygładzają skórę. Mają ponadto właściwości lecznicze, odprężające i tonizujące. Ich działanie doceniono już w starożytnym Egipcie. Aby zabezpieczyć skórę przed wysuszeniem, starożytni smarowali ją mieszaninami olejów i wosków. Właściwości olejów docenił również Galen z Pergamonu, twórca pierwszej recepty na krem z olejem, tzw. Cold Cream (Creoma, Ceratum Galeni), stosowany do masażu, zapewniający poślizg. W jego skład wchodziły olej z oliwek, wosk pszczeli i woda różana, a receptura przetrwała do dziś. W owych czasach powszechny w użyciu był też olej sezamowy, uznawany przez niektórych badaczy za pierwszy olej wykorzystywany do celów kosmetycznych. Dobroczynne działanie olejów wykorzystywali również Aztekowie. W ich recepturach można znaleźć olej z awokado i olej z jojoby. 

Współcześnie oleje roślinne pojawiają się recepturach kosmetyków na całym świecie. Dlatego warto przyjrzeć się bliżej ich właściwościom. 

Przegląd najwartościowszych olejów stosowanych w kosmetologii 

Olej z oliwek 

Jest jednym z najstarszych olejów stosowanych w kosmetyce (niektóre źródła podają, że najstarszym). Stosowany w preparatach do twarzy, ciała, włosów a także dłoni i paznokci. Ma bardzo intensywny zapach. Jest wyjątkowo cennym źródłem witamin A i E, fitosteroli, substancji odżywczych i przeciwutleniających. Polecany do pielęgnacji cery dojrzałej, źle ukrwionej i skóry palaczy. Dzięki właściwościom łagodzącym i natłuszczającym doskonale sprawdza się w pielęgnacji skór łuszczących się i podrażnionych. Oliwa to również nieoceniony składnik natłuszczający oraz wzmacniający w preparatach do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów oraz kruchych i łamliwych paznokci. 

Olej z hiszpańskiej lawendy, inaczej stoechiol 

Szlachetny składnik ekologiczny. Gwarantuje aktywne, 24-godzinne działanie przeciwzmarszczkowe. Redukuje napięcia mimiczne, dając efekt botox-like. Spłyca zmarszczki, hamuje powstawanie nowych i wygładza skórę. Ponadto napina i modeluje owal twarzy (biologiczny lifting). Stoechiol jest doskonale tolerowany przez skórę, również tę w okolicy oczu. 

Olej z kiełków pszenicy 

Nienasycony olej o dużej zawartości witaminy E, chroniącej skórę przed atakiem wolnych rodników i szkodliwym działaniem promieni UV, w związku z tym spowalnia procesy starzenia. Jego skład jest podobny do naturalnej powłoki tłuszczowej skóry, dzięki czemu jest przez nią dobrze tolerowany. Nadaje się do cery suchej i szorstkiej; poleca się go także do skóry dojrzałej, gdyż działa wzmacniająco i przeciwdziała rozstępom. Idealnie natłuszcza skórę suchą i skłonną do przesuszania, głęboko ją nawilżając i chroniąc przed utratą wody. 

Olej z pestek winogron 

Lekki w konsystencji olej naturalny. Zawiera polifenole − przeciwutleniacze, chroniące komórki przed atakiem wolnych rodników − a więc przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się skóry. Ma właściwości nawilżające i wygładzające. Kosmetyki naturalne z winogron usuwają objawy zmęczenia, przyspieszają regenerację naskórka, rozświetlają cerę i hamują proces starzenia. Olej ten może służyć jako nośnik olejków eterycznych. Jako delikatny emolient nawilża skórę. Dodatek olejku z winogron dostarcza skórze niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wygładzając i lekko natłuszczając, bez obciążania tłustą warstwą.

Olej arganowy 

Bardzo cenny żółtawobrązowy olej, zwany płynnym złotem, o lekko orzechowym zapachu. Posiada wysoką koncentrację kwasów tłuszczowych, witaminy E, kwasów Omega–6 oraz naturalnie związanych izoflawonów. Wykazuje silne właściwości antyseptyczne, ochronne oraz ujędrniające i wygładzające. Działa rewitalizująco, nawilżając i ujędrniając skórę. Chroni naskórek przed wysychaniem oraz przed działaniem wolnych rodników. Znalazł zastosowanie przy leczeniu trądziku, a także egzemach, bliznach i innych chorobach skórnych. Polecany do pielęgnacji skóry zarówno suchej, alergicznej i wrażliwej, jak i trądzikowej. 

Olej laurowy 

Znany od stuleci olej z liści wawrzynu szlachetnego o ciemnozielonej barwie i intensywnym zapachu. W temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję. Olej laurowy znany jest głównie ze swoich właściwości przeciwtrądzikowych: jest pomocny w leczeniu trądziku i stanów zapalnych skóry. Działa oczyszczająco, ściągająco, bakteriobójczo i bakteriostatycznie. Zwarty w oleju chlorofil wspomaga gojenie ran i łagodzi objawy łuszczycy, a także pielęgnuje włosy i paznokcie.
polecamy artykuły
Światło, które leczy
Światło, które leczy
Zabiegi laserowe trwale zmieniły oblicze medycyny estetycznej. Laser w rękach doświadczonego specjalisty jest obecnie bezpiecznym i bardzo precyzyjnym narzędziem, a w leczeniu niektórych chorób laseroterapia jest uważana za metodę z wyboru.
więcej »
Serwis komputerowy wawer
Po
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Nd
Styczeń
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień