Zużycie pestycydów jest dziś niezwykle wysokie, więc chemia rolnicza przenika do ciał zwierząt hodowlanych, roślin uprawnych i ostatecznie ląduje na naszych talerzach. Jak uchronić przed tym nasze dzieci?
Michelle Perro i Vincanne Adams w książce Dlaczego nasze dzieci chorują? odpowiadają na pytania, które stają się coraz ważniejsze: Jaki związek zachodzi między przetworzonym jedzeniem, mózgiem, a odpornością? Co prowadzi do powstawania chorób przewlekłych u coraz młodszych dzieci i jak można temu zapobiec?
Autorki radzą, aby rozpocząć leczenie od zamiany żywności na ekologiczną i nieprzetworzoną. Udowadniają, że dieta oparta na zdrowym jedzeniu może znacznie przyspieszyć rekonwalescencję, a co istotniejsze – zapobiec różnego rodzaju chorobom, które w dzisiejszym świecie stają się epidemią.
„W tej książce znajdziesz wiele nowych informacji na temat jakości pożywienia, znaczenia mikrobiomu czy nadwrażliwości pokarmowych, a zawarte w niej wskazówki pomogą ci dotrzeć do źródła choroby i wyeliminować przyczyny problemów zdrowotnych dziecka”
dr n. med. Mirosława Gałęcka, Instytut Mikroekologii