Ocet jabłkowy – eliksir wspomagający odchudzanie?

106
fot. Pixabay
fot. Pixabay

Jak każdy kolejny (choć naturalny) suplement diety wspomagający odchudzanie, również ocet jabłkowy wzbudza zainteresowanie, szczególnie wśród osób chcących pozbyć się zbędnych kilogramów.

Ciekawostki z historii

Właściwości tego płynu były znane od dawna. Podobno piła go Kleopatra, szczególnie po ciężkostrawnych ucztach. Popularny był wśród rzymskich legionistów, którzy nosili fiolki wypełnione octem jabłkowym. Używał go także Hipokrates, w momentach dolegliwości dróg oddechowych i problemów trawiennych, a Krzysztof Kolumb wykorzystywał w zwalczaniu szkorbutu. W opinii niektórych dietetyków … przyjmowanie octu jabłkowego nie powinno mieć negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Takie podejście wyjaśniają walorami odżywczymi, które posiada ocet jabłkowy.

Co zawiera ocet jabłkowy?

  • pektynę, która poprawia procesy trawienia, obniża poziom cholesterolu, poprawia stan naczyń krwionośnych, zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu,
  • witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, P i beta-karotenu,
  • minerały i pierwiastki śladowe, tj.: potas, wapń, magnez, fosfor, chlor, sód, siarka, miedź, żelazo, krzem i fluor, dzięki występującym przeciwutleniaczom opóźnia proces starzenia, korzystnie wpływa na serce oraz układ immunologiczny

Decydując się na jego spożywanie należy zastosować się do określonych reguł: – zalecana dzienna dawka to około 1-2 łyżek octu jabłkowego, – dawkę octu rozcieńczyć w szklance przegotowanej wody lub soku, – pić przed każdym posiłkiem 3 razy dziennie przez okres kilku tygodni, – w przypadku, gdy smak takiej mieszanki jest za ostry, można złagodzić ją dodając miód, sok owocowy lub syrop, – przeciwwskazania: kobiety ciężarne i osoby z problemami żołądkowymi – głównie z wrzodami, – objawy niepożądane: problemy żołądkowe i bóle brzucha (zbyt duże dawki), niższa gęstość kości (długotrwałe stosowanie – zalecana ostrożność dla osób chorych na osteoporozę), interakcja z innymi lekami (przed włączeniem konsultacja lekarska).

Nie możemy jednak zapominać o podstawowym przeznaczeniu tego naturalnego płynu. Dzięki zastosowaniu octu jabłkowego w naszej kuchni wzbogacimy smak niejednej sałatki, sosów czy dań mięsnych. W rzeczywistości uzyskujemy znaczenie więcej…

Sekrety chudnięcia przy pomocy octu jabłkowego:

  • zwiększa uczucie sytości po posiłkach z jego dodatkiem,
  • pobudza produkcję soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych,
  • usuwa toksyny,
  • przyspiesza spalanie tłuszczów… czyli w konsekwencji przyczynia się do gubienia zbędnych kilogramów

Przygotuj samodzielnie ocet jabłkowy

Jabłka (ich ilość zależy od pojemności naczynia) umyć, pokroić na kawałki i przepuścić przez sokowirówkę lub zetrzeć na tarce. Otrzymaną miazgę (razem z gniazdami nasiennymi) włożyć do kamionkowego naczynia bądź szerokiego słoja. Na każdy kilogram miazgi dodać litr i szklankę wody, 10 dag cukru, 1 dag drożdży piekarniczych i kawałek razowego chleba. Naczynie przykryć gazą i odstawić na 10 dni. 3- 4 razy dziennie płyn zamieszać drewnianą łyżką. Po tym terminie przefiltrować płyn przez gazę, wlać ponownie do umytego naczynia. Na każdy litr soku dodać 10 dag cukru, odstawić. Po skończonej fermentacji (ok. półtora miesiąca) przecedzić i rozlać do butelek. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Po upływie tego czasu będziemy mogli bez problemu stosować ocet jabłkowy domowej roboty do celów dietetycznych i leczniczych.

Powinniśmy pamiętać, że taka kuracja octowa nie zastąpi racjonalnej, dobrze zbilansowanej diety, szczególnie w trakcie odchudzania. Warto więc zastosować się do zasad zdrowego żywienia: spożywać regularnie 4-5 posiłków, zmniejszyć ich wielkość, zrezygnować z tłustych potraw, ograniczyć słodycze, pić dużo wody mineralnej oraz nie zapominać o aktywności fizycznej. Jest to lepsza inwestycja w zdrowie na całe życie.

Podsumowując: jako przyprawa – tak, jako suplement – zalecam rozwagę i rozsądek.

Magda Pieszko – dietetyk

http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/ocet-jablkowy-eliksir-wspomagajacy-odchudzanie.html