Konserwanty w kosmetyce

35
12.08.2013 

Dlaczego są szkodliwe i jak ich unikać? 

Chemiczne środki konserwujące, a wśród nich parabeny są stosowane w tysiącach produktów kosmetycznych, żywnościowych i farmakologicznych. Badania naukowe wykazały, że są toksyczne. W ciągu całego życia dawki te są kumulowane, objawiając się w końcu, w postaci choroby. 

Badania chromatograficzne udowodniły, że parabeny mają szczególną zdolność kumulowania się w piersi ludzkiej. Wśród kobiet chorych na raka piersi stwierdzono koncentrację parabenów w badanej tkance. 

W podawanych na opakowaniach kosmetyków składach zawartości znajdziemy takie nazwy, jak: kwas benzoesowy, Methyl Paraben, Ethyl Paraben, Butyl Paraben, Propyl Paraben, 2-bromek-2-nitro-propanu-1, 3-Diol, Triclosan, Imidazolidinyl Urea etc. To właśnie niebezpieczne dla zdrowia środki konserwujące. 

By uchronić się od szkodliwego wpływu środków konserwujących, należy ich w miarę możliwości unikać. 

Producent kosmetyków Dr.Baumann Cosmetic stwarza taką szansę. Opracowana technologia pozwala na wytwarzanie kosmetyków bez użycia chemicznych środków konserwujących. Zastępują je naturalne składniki, zapewniające dwuletni termin ważności. 

Więcej informacji, źródła naukowe, wyniki badań, w zakładce Media na: www.dr-baumann.pl

Jeśli chcesz mieć pewność, że Twój klient będzie do ciebie wracał, zaproponuj mu to, co najlepsze. 

Życzymy sukcesów, zapraszamy do współpracy.