Dieta trychologiczna – jaki ma wpływ na włosy?

138
fot. Pixabay

Dietoterapia trychologiczna jest procesem polegającym na zmianie nawyków żywieniowych oraz skoncentrowaniu się na dostarczeniu do mieszków włosowych wszelkich substancji odżywczych niezbędnych do powstania nowych włosów.

Dieta ma ogromne znaczenie w utrzymaniu ogólnego dobrego stanu zdrowia naszego organizmu. Dzięki spożywaniu jak najmniej przetworzonych produktów, opieraniu się na piramidzie żywienia oraz realizacji zapotrzebowania na makro- oraz mikroskładniki zawarte w normach żywieniowych, wspieramy funkcjonowanie naszego organizmu. Zachowanie homeostazy jest kluczowym elementem również w walce o zdrowe i piękne włosy.

Odpowiednie zbilansowanie mikro- oraz makroskładników w codziennym jadłospisie pacjenta trychologicznego jest istotną kwestią w momencie walki o porost włosów. Niezwykle ważne jest dostosowanie głównych zaleceń trychologicznych do obecnych zwyczajów żywieniowych pacjenta, a więc „skrojenie diety na miarę”, aby jej stosowanie nie tylko służyło pod względem poprawy stanu zdrowia włosów, ale również zgrało się z codziennym życiem pacjenta. Konieczna jest więc współpraca dietetyka oraz trychologa.

Każdy składnik dostarczany do naszego organizmu ma potencjalny wpływ na nasze zdrowie oraz włosy. Należy przede wszystkim unikać żywności przetworzonej bowiem wraz z dostarczeniem do organizmu związków prozapalnych, jak na przykład cukry proste czy nasycone kwasy tłuszczowe może również pojawić się problem nadwagi czy otyłości. Należy również wykluczać wszelkie alergeny pokarmowe oraz produkty nietolerowane przez pacjenta, gdyż ogólna reakcja wywołana alergią czy nadwrażliwością będzie miała wpływ na nasilenie się ogólnych stanów zapalnych w organizmie, co w konsekwencji może przejawiać się wypadaniem włosów oraz pogorszeniem ich jakości.

Dzięki wizycie trychologicznej oraz konsultacji dietetycznej pacjentowi zapewniona jest kompleksowa opieka polegająca zarówno na identyfikacji, jak i radzeniu sobie z problemem powodującym schorzenia trychologiczne. Dzięki indywidualnemu podejściu do każdego pacjenta i dostosowaniu diety zarówno do jego możliwości jak i potrzeb, możliwe jest dłuższe stosowanie się do wskazanych zaleceń, co za tym idzie odzyskanie dobrego samopoczucia, poprawy stanu zdrowia oraz uzyskania lśniących włosów.

Podstawą jest oczywiście zbilansowanie jadłospisu oraz opieranie go na jak najmniej przetworzonych produktach, dużej koncentracji przeciwutleniaczy, fitozwiązków czy witamin oraz unikaniu ryzykownych strategii żywieniowych mogących pogorszyć stan włosów. Odpowiednie rozłożenie produktów na posiłki jak na przykład łączenie produktów wzajemnie uzupełniających się pod kątem składu aminokwasowego: produkty mleczne ze zbożowymi czy zwiększające wchłanianie pierwiastków, na których spożyciu szczególnie nam zależy, na przykład natka pietruszki jako źródło witaminy C wspomagające wchłanianie żelaza z soczewicy, pomaga w wydobyciu pełnego potencjału z jadłospisu. Ważne są również realistyczne cele tak, aby kolejne nawyki żywieniowe stopniowo znajdowały stałe miejsce w życiu pacjenta. 

(……………………………………………………………………………………………………)
Jeśli chcesz przeczytać więcej zamów egzemplarz lub prenumeratę art of BEAUTY >>>

mgr Anna Mackojć
Trycholog. Biotechnolog. Adiunct w World Trichology Society USA. Założyciel Instytutu Trychologii. Wykładowca akademicki Diagnostyki Trychologicznej w Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.