Kolagen jadalny – fakty i mity

130
fot. Pexels
fot. Pexels

Czy i dlaczego warto suplementować kolagen? Jaki wybrać? Jak go używać?

Jeszcze kilka lat temu niewiele mówiło się o suplementach i nutriceutykach z kolagenem. Kojarzony był raczej z kremami przeciwzmarszczkowymi lub preparatami do iniekcji. Natomiast kolagen jest stosowany w branży beauty w trzech formach:

  • w preparatach do iniekcji (wypełniacze)
  • w nutriceutykach czyli wszelkiego rodzaju suplementach/formach kolagenu jadalnego
  • w kosmetykach (np. kremach, żelach, maskach kolagenowych etc.).

W ostatnim czasie na rynku pojawiło się wiele nowych preparatów z kolagenem jadalnym: w proszku, w płynie, w kapsułkach. Różnią się nie tylko postacią, ale też jakością i ceną. Jak zatem wybrać skuteczny kolagen? Na co zwrócić uwagę?

Zacznijmy od informacji o samym kolagenie, dlaczego on jest istotny

Kolagen to jedno z najważniejszych białek w organizmie. To tak zwane białko strukturalne stanowiące podstawowy budulec tkankowy. Znajduje się w kościach, mięśniach, skórze, tkance łącznej czy stawach oraz wielu innych narządach. Stanowi „rusztowanie” dla skóry i dla całego organizmu. To wskutek ubywania kolagenu z wiekiem i osłabiania się włókien kolagenowych pojawiają się zmarszczki, utrata jędrności skóry, podatność na złamania kości czy bóle w stawach. Kolagen jest też elementem budulcowym włosów czy paznokci, więc od jego poziomu zależy w jakim będą one stanie.

Z punktu widzenia branży beauty najistotniejszy typ kolagenu to ten, który syntetyzuje się w skórze. Trzeba jednak pamiętać, że średnio po 25. roku życia powoli zanika zdolność jego wytwarzania i kolagenu w naszym organizmie zaczyna ubywać. Około 60. roku życia produkcja kolagenu zwalnia niemal całkowicie. A utratę kolagenu w organizmie przyspieszają zła dieta, palenie tytoniu, alkohol. U kobiet dodatkowo menopauza zakłóca procesy biosyntezy tego białka  (warto zwrócić uwagę, że coraz częściej mamy do czynienia z menopauzą przedwczesną, która zaczyna się już po 42-45 r.ż.).

Niebagatelne znaczenie dla procesu utraty kolagenu ma niskiej jakości, niezbilansowana dieta (tak powszechna ze względu na stosowanie wysoko przetworzonej żywności). Tak powstające niedobory kolagenu mają odbicie w pogorszeniu kondycji paznokci i skóry, która traci jędrność, elastyczność, staje się odwodniona, pojawiają się zmarszczki i bruzdy. Włosy stają się cienkie, łamliwe i przesuszone, nasila się ich wypadanie.

Skoro to tak ważne białko, a po 25. roku życia zużywamy go więcej niż nasze ciało jest w stanie go wyprodukować, warto zadbać o to, by kolagen uzupełniać. A ponieważ kolagen z pożywienia wchłania się w bardzo niewielkim stopniu (ok. 5%), dlatego jeśli chcemy uzyskać widoczne efekty terapeutyczne, warto zainteresować się wysokiej jakości kolagenem. Najlepsze produkty dostępne na rynku mają nawet do 95% wchłanialności, a więc wielokrotnie więcej niż klasyczna dieta, nieskoncentrowana na suplementacji kolagenu.

Działanie kolagenu

Podstawową funkcją białek kolagenowych jest utrzymanie strukturalnej integralności tkanek i narządów. Nie tylko wypełnia on przestrzeń między komórkami, ale również zapewnia wytrzymałość mechaniczną tkanki: twardość, sprężystość, elastyczność, sztywnośćKolagen wiąże wodę w tkankach, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, w procesach regeneracyjnych: gojeniu ran, tworzeniu blizn, zrastaniu się kości po złamaniach.

Wpływa na procesy odnowy komórkowej w skórze oraz utrzymuje odpowiedni poziom jej nawilżenia, co ma odzwierciedlenie w jej kondycji, wyglądzie, sprężystości.

Rodzaje kolagenu – wady i zalety

Na rynku dostępnych jest wiele preparatów z kolagenem. Warto poznać ich wady i zalety, a przede wszystkim sprawdzać ich składy oraz załączane badania. Niestety Polski rynek jest mało regulowany i mamy mnóstwo niskiej jakości preparatów pełnych chemicznych dodatków, cukru czy polepszaczy smaku. Ponadto przyswajalność kolagenu zależy od dostępnych dawek i procesu jego wytworzenia, a także substancji wspierających wchłanialność, takich jak witamina C, biotyna, cynk.

Kolagen może być tylko pochodzenia zwierzęcego – dlatego dzielimy kolageny na wieprzowe/wołowe i kolageny rybie oraz morskie. Istnieją co prawda preparaty nazywane potocznie kolagenami wegańskimi, jednak jest to lekkie nadużycie nazewnicze. Produkty sprzedawane jako kolageny wegańskie, pozyskiwane najczęściej z alg morskich to preparaty zawierające hydroksyrolinę będącą jednym ze składników kolagenu występującego również w roślinnym aminogramie lub są to produkty zawierające fitoestrogen – genisteinę. Ta druga formuła nie tylko dostarcza organizmowi składniki odpowiedzialne za regenerację skóry, co spowalnia ubytek kolagenu w organizmie.
(……………………………………………………………………………………..…………………………………………)
Pełna wersja artykułu ukazała się w wydaniu art of BEAUTY 2/2022
Jeśli chcesz przeczytać więcej zamów egzemplarz lub prenumeratę art of BEAUTY >>>