Monotonia, przejadanie się, nieprawidłowa masa ciała, to problemy polskich pracowników?
Polscy pracownicy oceniają swój jadłospis jako monotonny. Do przejadania się przyznaje się 41% pracowników. Często zbyt duże posiłki zjada 36% przebadanych kobiet i niemal co drugi mężczyzna.
Parametry nadwagi i otyłości zwiększyły się o 2 punkty procentowe w porównaniu z badaniem Dailyfruits „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” z 2020 roku. Wskazuje to na tendencję wzrostową w zakresie masy ciała pracujących Polaków co jest niepokojącym trendem.
W ciągu ostatnich 24 miesięcy 46% badanych pracowników zmieniło sposób odżywiania się. Mniej niż połowa (dokładnie 44% osób) robiło to pod okiem dietetyka bądź lekarza. Często zatem próby zmiany podejmowane były na własną rękę, co jak się okazało, wiązało się z niższą skutecznością w grupie szczególnie potrzebującej. Obecność dietetyka w procesie zmiany nawyków żywieniowych w grupie osób z nadwagą i otyłością zwiększyła skuteczność o połowę. Osoby z nadwagą, podejmujące interwencje żywieniowe na własną rękę osiągały zdecydowany efekt w 32% przypadków, a pod opieką dietetyka zdecydowaną skuteczność deklarowało już 48% będących na diecie respondentów.
Według klasyfikacji ICD-10 otyłość jest jednostką chorobową, która przyczynia się do rozwoju kolejnych chorób. Społecznie jednak o wiele częściej nadwagę i otyłość rozpatruje się w kategoriach problemów natury sylwetkowej, nie zdrowotnej. Mimo takiego działania subiektywna ocena stanu zdrowia maleje wraz z rosnącym BMI. Istotnym jest również fakt, że spadek samooceny stanu zdrowia jest wyższy wśród młodszych respondentów.
Nadwaga to problem 27% ankietowanych. Z otyłością zmaga się 12%, natomiast niedowaga dotyczy 5% badanych. Wśród kobiet 22% ma nadwagę, a 8% otyłość. Wśród mężczyzn względem roku 2020 odnotowaliśmy spadek osób z nadwagą z 40% na 37% i wzrost otyłości z 17% na 20% respondentów.
65% polskich pracowników uważa, że odżywiają się zdrowo. Jednak w rzeczywistości tak nie jest. Analiza częstotliwości spożycia konkretnych kategorii produktów wykazała, że w rzeczywistości dieta 77% respondentów ma niskie natężenie cech prozdrowotnych. Obserwujemy podobne przekonanie respondentów o tym, że ich dieta jest prawidłowa (w 2022 to 65%, a w 2020 roku 62% respondentów). Analiza natężenia cech prozdrowotnych jadłospisu pracowników nie ulega jednak poprawie). Pracownicy nie poprawili na przestrzeni ostatnich lat jakości swojej diety, jednak wzrosło ich przekonanie o jej prozdrowotności. Sprawia to, że mogą mieć niską motywację do zmiany.
Masa ciała rośnie z wiekiem. W coraz starszych grupach respondentów rośnie ilość osób z nadwagą i otyłością. Mężczyźni częściej cierpią na nadwagę i otyłość niż kobiety. Nie jest to zaskoczenie zważywszy na fakt, że panowie znacznie częściej niż panie oceniają swoją dietę jako niezdrową. – mówi Magdalena Kartasińska – Kwaśnik, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.
Częściej na zmianę sposobu odżywiania decydowały się kobiety niż mężczyźni. Niemal połowa ankietowanych kobiet (49%) zdecydowała się na taki krok w ciągu 2 ostatnich lat. Z racji rosnących wskaźników nadwagi i otyłości wśród pracowników polskich firm, będziemy obserwować rosnące zainteresowanie dietami odchudzającymi. Zdobycie tej wiedzy w biurze czy zakładzie pracy może poprawić skuteczność, przyspieszyć osiąganie zarówno pozytywnych efektów w zakresie sylwetki, ale przede wszystkim zdrowia i dobrego samopoczucia.
Źródło: „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2022”, II edycja badania Dailyfruits