Stop dla rozwoju cellulitu

86

Bruzdy, grudki, wgłębienia, uwypuklenia na udach, biodrach, pośladkach, brzuchu lub ramionach.  Zmiany takie obserwuje ponad 60% kobiet.

Lipodystrofia, czyli obrzękowo-włókniejące zwyrodnienia tkanki łącznej potocznie zwane cellulitem. To zmiana niezapalna związana z anormalnie rozmieszczoną tkanką tłuszczową i patologią w obrębie tkanki podskórnej.

Odkryj główny szlak rozwoju cellulitu
Czynniki genetyczne, styl życia, w tym brak aktywności fizycznej, źle zbilansowana dieta mogą powodować problem z cellulitem. Okazuje się, że w głównej mierze czynnikiem wywołującym chorobę są hormony, głównie estrogeny, zaburzenie proporcji między estrogenami a progesteronem, czy nadmiar insuliny. Estrogeny to hormony, które odpowiadają za rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz limfatycznych, obrzęk tkanek i zaburzenia metabolizmu tłuszczów powodującego ich gromadzenie się w tkance podskórnej oraz metabolizmu toksyn w adypocytach (komórkach tłuszczowych). Procesy te osłabiają ukrwienie tkanek i osłabiają metabolizm w podskórnej tkance tłuszczowej. Zwykle to właśnie zmiany hormonalne w okresie dojrzewania, w trakcie ciąży, menopauzy w połączeniu z siedzącym trybem życia i nieprawidłową dietą, predysponują do pojawienia się pierwszych objawów cellulitu.

Co jeść, aby nie pogarszać sytuacji? Jaką rolę pełni dieta?
Czy możliwe jest całkowite wyeliminowanie cellulitu? Mówimy bardziej o regeneracji, zminimalizowaniu rozwoju i widocznych konsekwencji lipodystrofii, czyli zmniejszeniu grudek, wgłębień czy uwypukleń, dzięki odpowiednio dobranej diecie, ćwiczeniom fizycznym i zabiegom kosmetycznym.

Jak jeść? Nadmierna ilość cukrów prostych, tłuszczu oraz sodu w diecie nie jest wskazana. Sód powoduje gromadzenie się wody pozakomórkowej powodując w ten sposób obrzęki. Nadmierna ilość węglowodanów prowadzi do wzrostu biosyntezy kwasów tłuszczowych i trójglicerydów, wzrostu objętości komórek tłuszczowych, nie działa korzystnie na stężenie insuliny. Dobrze jeśli w twoim menu zamiast białego pieczywa znajdą się pełnoziarniste produkty zbożowe (kasze gruboziarniste, płatki owsiane, gryczane, z amarantusa), nasiona roślin strączkowych, warzywa, umiarkowane ilości owoców, chudego mięsa, produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu, zdrowych tłuszczów (olej lniany, oliwa z oliwek), orzechów i nasion oraz ryb. Korzystnie działa zwiększenie błonnika pokarmowego w diecie (stopniowo zwiększaj ilość warzyw, produktów z pełnego ziarna). Pamiętaj, że błonnik działa tylko wtedy kiedy ma dostęp do wody – wypijaj przynajmniej 8 szklanek wody dziennie, co wspomoże regulację pracy przewodu pokarmowego. Będąc w sklepie wybieraj produkty o wysokiej wartości odżywczej w przeliczeniu na kalorie: ciemne, zielonolistne warzywa, melony, czerwoną paprykę  i zielony groszek, cukinię, brokuły, jogurty, kefiry o obniżonej zawartości tłuszczu (alternatywnie mleko sojowe wzbogacane w wapń). Optymalnie skonsultować się z dietetykiem w celu ustalenia zbilansowanej diety o właściwym ładunku glikemicznym, w której nie zabraknie potrzebnych składników.

Jak jeść, by minimalizować cellulit?

  • Unikaj cukrów prostych, sodu i tłuszczu,
  • Wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, warzywa, umiarkowane ilości owoców, chude mięso, produkty mleczne
    o obniżonej zawartości tłuszczu, zdrowe tłuszcze roślinne, orzechy
    i nasiona oraz ryb,
  • Zwiększ ilość naturalnego błonnika (z warzyw i pełnego zboża),
  • Dbaj o odpowiednią ilość płynów.

Jak jeszcze może pomóc dietetyk?
Okazuje się, że wraz ze zmniejszeniem wskaźnika BMI obserwuje się redukcję objawów cellulitu. Pamiętajmy, że tkanka tłuszczowa to nie tylko magazyn energii, jej nadmiar może powodować zaburzenia hormonalne. Dlatego warto wybrać się do dietetyka, dzięki czemu zdrowo zredukujemy masę ciała, masę tkanki tłuszczowej mając jednocześnie pewność, że dieta w odpowiednich ilościach dostarczy potrzebnych składników odżywczych, dodatkowo stymulujących zmniejszenie objawów.

Sylwia Leszczyńska

 

Sylwia Leszczyńska
Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, właścicielka Sanvita – Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej. Redaktor prowadząca Współczesna dietetyka – specjalistycznego czasopisma dla dietetyków i profesjonalistów żywienia.
www.instytutsanvita.pl