Diagnostyka, dobór żywności, suplementacja, dobre myśli wsparciem dla jelit – drugiego mózgu

69
fot. Pixabay
fot. Pixabay

Odnajdując w sobie wewnętrzne dziecko i dopuszczając do głosu intuicję:Wyślij ukochane dzieci w podróż, by zyskały siłę, mądrość i doświadczenie.” (powiedzenie japońskie).

„Zaledwie w 10% jesteśmy ludźmi. (…)W ciągu swojego życia człowiek jest gospodarzem dla maleńkich żyjątek o łącznej wadze pięciu afrykańskich słoni. Nasza skóra roi się od drobnoustrojów”. Alanna Collen

Nic przypadkiem się nie zdarza. Kiedy do głosu doszedł niesamowity projekt – Human Genome Project, dzięki któremu można było poznać fascynujący genom ludzki wszystko zaczęło się układać w nowe fakty naukowe.

„Technika sekwencjonowania DNA, wynaleziona podczas poznania genomu ludzkiego, umożliwiła przeprowadzenie innego ważnego projektu – poznania mikrobiomu ludzkiego (Human Microbiome Project). Odkąd pojawiło się życie, gatunki wykorzystywały się nawzajem, a drobnoustroje okazały się szczególnie sprawne w zasiedlaniu najdziwniejszych miejsc. Przy mikroskopijnych rozmiarach ciało innego organizmu – zwłaszcza dużego kręgowca takiego jak człowiek – daje im świat, pełen siedlisk, ekosystemów i możliwości. Ludzkie ciało, równie niezmienne i dynamiczne jak nasza wirująca planeta, posiada chemiczny klimat z hormonalnymi przypływami i odpływami oraz skomplikowanymi krajobrazami, które zmieniają się z wiekiem. Dla mikrobów to raj.” Alanna Collen

Mikrobiota i jej rola

Mikrobiota jelitowa jest uważana za niezależny narząd ludzki. Jej skład jest rezultatem początkowych zdarzeń związanych z funkcjami życiowymi tzn. z porodem, z rodzajem karmienia w okresie niemowlęctwa, z kondycją matki, która przygotowywała się lub nie do macierzyństwa. Warto zwrócić uwagę na przebyte choroby, przyjmowane leki, terapie antybiotykowe, stres i inne czynniki środowiskowe. Skład mikroflory jelitowej cechuje bardzo duża różnorodność. Wszyscy oprócz bakterii gościmy w naszych jelitach wirusy, grzyby i inne. Prawidłowo doposażone jelita mają nawet ok.2 kg pożytecznej mikroflory. Zdrowa flora jelitowa chroni przed chorobami, natomiast zachwianie jej równowagi poprzez wiele czynników prowadzi do dysbiozy i wielu podobnie występujących objawów, aż do ugruntowania chorób przewlekłych i onkologicznych o różnie przebiegających reperkusjach.

Jelito jako „drugi mózg”

Nasze jelita składają się z trzech współpracujących ze sobą elementów, które współistnieją w nieustannej synergii: mikroflory jelitowej, błony śluzowej jelit oraz systemu odpornościowego. Mikroflora jelitowa to znakomity system niewidzialnych gołym okiem mikrobów, które stanowią o naszym życiu biorąc w swoje „ręce” odpowiedzialność w kilku płaszczyznach:

  • metaboliczną i odżywczą – odpowiedzialna jest za przyswajanie minerałów i witamin
  • ochronną przed patogenami przedostającymi się do organizmu ze spożywanym pożywieniem -stanowi linię obrony
  • ciągłej stymulacji układu odpornościowego.

Co możesz dla siebie zrobić kiedy wiesz ,że zwykle czujesz się lepiej niż ostatnio?

Jeżeli podejrzewasz lub wiesz, że:

masz nietolerancje pokarmowe, alergię, częste nawracające infekcje, jelita nie są odpowiednio doposażone co skutkuje w chorobach układowych, nie wiesz co zrobić, bo masz otyłość trzewną, cukrzycę, inne objawy przewlekłe to wsparcie diagnostyczne, produktowe i nowe pomysły kulinarne będą dla Ciebie ogromną radością.

Obserwacja i diagnostyka

  • Czy Twoja mikrobiota waży 2kg?
  • Czy masz naprzemienne niespodzianki ze strony układu pokarmowego, problemy z pasażem (zaparcia, biegunki)?
  • Czy Twoje jelito jest uwrażliwione?
  • Czy Twoje stawy są w pełni aktywne?
  • Czy robiłeś kolonoskopię i chcesz to badanie zamienić na inne, mniej inwazyjne?
  • czy wiesz co to objawy alergii i itp.?

Warto wykonać badania, dać sobie szansę na nowe, lepsze życie w oparciu o zrównoważony mikrobom.

Obserwuj i zapisz przez 7 dni:

Przez 7 dni zapisz dokładnie co było w składzie twojego menu i jak się czułaś(-eś) po posiłku.

(w skali 1 do 10 możesz krótko napisać: „Miałam dość energii, chociaż miałam wzdęcia i ogólnie przyznaję 5 punktów”, nie musisz tego ważyć czy odmierzać).

Obserwacja samopoczucia jest bardzo istotna. Ważny jest twój nastrój, poziom energii oraz chęć do działania. Istotna jest obserwacja czy występują wzdęcia, bóle brzucha, zgaga, odbijanie, zmienny nastrój, obserwuj jak wygląda twój pasaż (wypróżnianie) i jak wygląda stolec. Jest to pierwszy krok do zmiany o jakiej marzysz dla siebie. I takie to proste. Nie zmieniaj nawyków żywienia na okazję prowadzonej obserwacji, żyj i jedz jak dotychczas. To nie jest konkurs na najlepsze menu. Jest to drogowskaz, która drogę wybrać.

Kto jeśli nie ty wie najwięcej o tobie?

Ellyn Satter pisze o dziecku:  „Samodzielnie określa ile zje. Tylko ono wie jaka to ma być ilość. Zaufanie dziecku, by zjadało tyle, ile potrzebuje, pozwala mu stale rosnąć i rozwijać takie ciało jakie zamierzała mu dać natura”.

Czy warto ze starannością i uważnością dobrać pożywienie?

„Jedzenie ma znaczenie. Organizm mój i mojej rodziny jest w ciągłej fazie budowy. Potrzebujemy  każdego dnia – 90 różnych składników, żeby komórki tworzyły się zdrowe, czyli ma znaczenie jaki materiał dostarczam. To moja odpowiedzialność.” Marta Mirż-mikrobiolog

Czy kieruje tobą tzw. biznes podniebienia? Czy twoje pożywienie potrzebuje aklimatyzacji i absorbuje wszystkie twoje siły na przetworzenie tego co zjadłeś w sposób pozbawiający cię energii? Aklimatyzuje czyli działa mimo wszystko.

Co w pożywieniu jest tak naprawdę priorytetem? Co nas ludzi upodabnia do gleby i jej bioróżnorodności?

„Prastary sens rolnictwa, rolnik obserwując przyrodę, sposobił ziemię pod zasiew, pomnażając żywność, zabezpieczał pewność jutra.”
„Żadna dziedzina ludzkiej działalności – nawet medycyna – nie ma takiego wpływu na człowieka, jak rolnictwo.” cyt. prof. Pierre Delbet

To, czy rośliny będą ładne, bujne i zdrowe, zależy przede wszystkim od ziemi, od jej siły rodnej. Mikroorganizmy, czyli bakterie, pierwotniaki oraz grzyby są podstawą życia na Ziemi. Uwolniły tlen, dając fundament życia bardziej złożonym formom, a obecnie zamieszkują wszystkie środowiska. Zawartości próchnicy – to ona decyduje o jakości podłoża. Jeżeli jest jej dużo, gleba ma charakterystyczną gruzełkowatą postać. Jest żyzna, pulchna i dobrze napowietrzona, a przy tym łatwo chłonie i gromadzi wodę. Próchnica powstaje na skutek działalności pożytecznych mikroorganizmów glebowych. Przekształcają one resztki organiczne w proste związki przyswajalne dla roślin. Poza tym poprawiają zdrowotność gleby, ponieważ rozkładają toksyny, na przykład te dostarczane wraz z pestycydami, eliminują też bakterie i grzyby wywołujące choroby roślin. Uprawiane w takich warunkach rośliny mają dobrze rozwinięty system korzeniowy, są bujne i dobrze przystosowane do środowiska, a więc bardziej odporne na choroby, wytrzymalsze na suszę i zimowe mrozy. Jakość gleby ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa żywnościowego, prawidłowo funkcjonujących ekosystemów oraz dobrobytu człowieka. 95% żywności pochodzi z gleby. Prawidłowy rozwój człowieka jest uzależniony od struktury i składu gleby, która z pożywieniem roślinnym i zwierzęcym dostarcza mu odpowiedniej ilości składników odżywczych, witamin, substancji mineralnych, niezbędnych do budowy i właściwego funkcjonowania organizmu. Razem z pożywieniem człowiek pobiera składniki korzystne, jak i niekorzystne dla swego rozwoju.” – wypowiedzi udzieliła inż. Barbara Wójcik-licencjonowany
doradca probiotechnologii.

Delektowanie się lokalnymi, sezonowymi produktami jest wspaniałym sposobem na doświadczenie istoty danej pory roku i osiąganie harmonii z naturą” Naomi Moriyama

Certyfikowane warzywa i owoce na probiotechnologii

Rolnicy, którzy klęczą na ziemi i z zachwytem biorą swoją ziemię w dłonie, to widok niecodzienny. Te historie uczą tych nieocenionych wartości i szacunku do człowieczej pracy od serca, z pasją i z misją. Z zachwytem można piec chleb z mąki orkiszowej. Jakże zachwycająca jest kasza jaglana czy gryczana tyle co łuskana. Polskie jabłka z certyfikowanych sadów na mikroorganizmach to niecodzienna, unikalna na ogromną skalę porcja najbardziej cennego błonnika oraz witamin i minerałów.

Kochajmy „ferment”- to niesie życie i solidną polisę na zdrowie.

Fermentowane warzywa i owoce wcześniej uprawiane na EM-ach: buraki, kapusta i ogórki to bogactwo, mające wymiar pożywienia innej prędkości. Te pradawne słowa Hipokratesa: „Niech pożywienie będzie lekarstwem”, jakże pięknie wpisują się w pracę rolników – pracujących dla zdrowia naszej planety.

Ta ogromna analogia jest bez wątpienia drogowskazem, że kiedy chcemy doprowadzić do homeostazy swój organizm to nie możemy zapominać o glebie. Badając jej składniki: minerały i witaminy, pH jesteśmy odpowiedzialni za pożywienie a tym samym za swoje jelita i swoją mikrobiotę.

Co możemy zbadać?

W obliczu zróżnicowanych, wymienionych wcześniej objawów bardzo dobrym rozwiązaniem jest ustalenie ilościowe i jakościowe naszej mikrobioty-mikroflory. W badaniu mikrobiologicznym ustalone zostają szczepy bakteryjne o charakterze ochrony, imunnostymulacji czy gnilne, pH materiału, grzyby drożdżopodobne czy bakterie potencjalnie chorobotwórcze. Bardzo istotne jest oznaczenie jakościowe kalprotektyny (markeru stanu zapalnego jelita) oraz krwi utajonej (badanie testem immunochromatograficznym), co pozwala na bezinwazyjne badanie. Badania endoskopowe, histopatologiczne i inne pozostawiając sobie w razie czego na później (w razie wskazań). Innym bezinwazyjnym badaniem jest ustalenie ilościowe i jakościowe grzybów i pleśni. Co pozwala na określenie stopnia kandydozy jelitowej.

To tylko nielicznie wymieniona diagnostyka a tak bardzo pomocna w różnicowaniu objawów i klasyfikacji chorób związanych z dysbiozą jelit.

Jak pisał Bruce Lipton: „Od komórek nauczyłem się, że jesteśmy częścią całości i zapominamy o tym na własną zgubę. Lecz dostrzegłem także, iż każdy z nas ma unikalną biologiczna tożsamość”. Na prawdziwe prowadzenie wysuwa się magiczna błona komórkowa”.

,,Prawdziwa tajemnica życia nie kryje się w osławionej podwójnej helisie-raczej w zrozumieniu prostych i eleganckich, biologicznych mechanizmów magicznej błony, dzięki którym twoje ciało zmienia sygnały środowiskowe na zachowanie.”

Warto oznaczyć:

Wskaźnik płynności błony komórkowej, kiedy szukamy rozwiązania na pojawiające się objawy. Bardzo często odpowiedź tkwi w płynności błony komórki. „Jest to stosunek między Omega-6 (AA) do Omega-3 (EPA+DHA). Lepszy bilans 4:1 (tłuszcze nasycone do tłuszczów Omega-3) zwiększy płynność błony komórkowej. Badania naukowe wykazały, że istnieje ścisła zależność między profilem lipidowym a stanem zdrowia. Kwasy tłuszczowe są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania wielu procesów zachodzących w organizmie m.in. w błonach komórkowych.”

Patrząc z ogromną uważnością na człowieka i jego objawy, które zapewne wcześniej były myślami, nauka wyszła z ogromnymi możliwościami diagnostycznymi, natura podpowiada rozwiązania dla najlepszej suplementacji opartej na synergii działania roślin, na synergii i współpracy oraz inteligencji mikroorganizmów, na zasobach pochodzących od zwierząt. Natura z nauką podsuwa wspaniałe rozwiązania również dla żywności funkcjonalnej opartej na wyselekcjonowanych składnikach z monitorowanych upraw ekologicznych, o niesamowitej synergii działania, wychodząc wprost dla potrzeb organizmu Tu i Teraz. Cieszmy się wobec tego, że chociaż jesteśmy w 10% ludźmi jak mówiła znana prof. B. Basler, to mamy nieograniczone możliwości życia w szczęściu, zdrowiu i obfitości i w porozumieniu z naszym drugim mózgiem, którym są jelita.

fcveb

Beata Bruś
kreator zdrowia, pomysłodawca  poradni on-line www.krajobrazyzdrowia.pl, specjalista SPA&Wellness.