Każdego dnia telewizja i internet epatują reklamami szamponów i odżywek do włosów, przykuwają naszą uwagę fryzurami nad którymi godzinami pracują sztaby stylistów – kto z nas nie marzy o takich włosach? Nie łudźmy się, by mieć takie włosy musimy zadbać o nie od środka.
Zawsze powtarzam moim pacjentom, że zdrowa skóra, zdrowe włosy – to zdrowie – na które składa się urozmaicona dieta, odpowiednie suplementy oraz świadoma pielęgnacja (o której jeszcze obecnie mało wiemy). Niestety w moim gabinecie, każdego dnia pojawiają się pacjenci z chorobami autoimmunologicznymi takimi jak Hashimoto, Atopowe Zapalenie Skóry, bielactwo, insulinooporność, toczeń, Reumatoidalne Zapalenie Stawów czy policystyczne jajniki. Kiedy u większości z nas występują różne jednostki chorobowe nie sposób zapewnić sobie dobrego wyglądu włosów czy skóry.
Nie chciałabym, być źle odebrana, ale nie ma cudownych tabletek, które nagle spowodują, iż nasze włosy przestaną wypadać i będą lśnić w promieniach słońca – na to musi złożyć się wiele czynników.
Jednym z istotnych pierwiastków, który pełni kluczową rolę w wyglądzie oraz zatrzymaniu włosów jest żelazo a szczególnie ferrytyna, czy transferyna. Jej niewystarczająca ilość, powoduje, iż włosy zaczynają wypadać, tracą połysk i trudno je roczesać. Z niedoborami ferrytyny spotykamy się w wielu jednostkach chorobowych takich jak niedoczynność, ale również nadczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, częsta zapadalność na infekcje (słaby układ immunologiczny) oraz obfite miesiączki.
W wyżej wymienionych jednostkach dochodzi do tak zwanego przeciekającego jelita, gdzie wiele zapalnych resztek pokarmu dostaje się do krwioobiegu – wytwarza się uogólniony stan zapalny, gdzie wchłanialność wielu pierwiastków, makro czy mikroelementów może być mocno zachwiana.
Dlatego czasami najlepsza czy najdroższa terapia nie przynosi efektów, bo skupiamy się na objawach, a nie na szukaniu przyczyny.
Niezbędnym warunkiem do zachowania dobrego zdrowia, wytwarzania odpowiedniej ilości energii, zapewnienia prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów jest dostarczanie odpowiednich składników odżywczych.
Istnieje 5 podstawowych składników odżywczych, które dzielimy na: białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne. Składniki mineralne dzielimy na dwie grupy – makro i mikroelementy.
Należy pamiętać, iż witaminy nie mogą być wchłaniane, a co za tym idzie działać, bez uczestnictwa i pomocy składników mineralnych.
Makroelementy
Są to pierwiastki chemiczne występujące w organizmach roślinnych i zwierzęcych w ilościach od 0,8% (np. fosfor) poprzez kilka procent (wapń, azot) do kilkudziesięciu (np. tlen). Stanowią one 99,5% masy ciała człowieka. Biorą udział w budowie komórek a także związków o podstawowym znaczeniu dla przebiegu reakcji biochemicznych zachodzących w komórkach i tkankach.
Należą do nich:
Węgiel (C, carboneum), Tlen (O, oxygenium), Wodór (H, hydrogenium), Fosfor (P, phosphoros), Chlor (Cl, chlorium), Wapń (Ca, calcium), Sód (Na, natrium), Potas (K, kalium), Magnez (Mg, magnesium), Siarka (S, sulphur).
Naturalne źródła to: ryby, drób, mięso, różne nasiona, jajka, orzechy, pełne ziarna. Najbogatszym naturalnym źródłem fosforu są zupy zawierające wyciągi z kości.
Mikroelementy
Są to składniki śladowe, pierwiastki chemiczne występujące w bardzo małych ilościach w organizmach roślinnych i zwierzęcych (10-2-10-11%) – w przybliżeniu 1 mg na kilogram wagi ciała.
Zaliczamy do nich do nich:
Cynk (Zn, zincum), Miedź (Cu, cuprum), Żelazo (Fe, ferrum), Mangan (Mn, manganium), Molibden (Mo, molybdenum), Kobalt (Co, cobaltum), Krzem (Si, silicium), Selen (Se, selenium), Bor (B, borum), Jod (I, iodum), Fluor (F, fluorum), Tytan (Ti, titanium), Chom (Cr, chromium), Bar (Ba, barium), Wanad (V, vanadium), Nikiel (Ni, niccolum), Arsen (As, arsenicum), Lit (Li, lithium), Glin (Al, aluminium), Ołów (Pb, plumbum).
WITAMINY
Wyróżniamy dwa rodzaje witamin – witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, F, K oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie tj. wit. C oraz witaminy z grupy B.
Pozwolę sobie na skupieniu się na witaminach, które odgrywają istotną rolę w budowie i strukturze włosa. Należy jednak pamiętać że nasz organizm będzie funkcjonował najlepiej gdy będzie panowała równowaga między dostarczanymi witaminami i składnikami mineralnymi.
- Witamina A – retinol – pobudza wzrost i rozwój skórnej tkanki nabłonkowej i łącznej poprzez aktywację podziałów komórkowych, wpływa na prawidłowość metabolizmu komórek nabłonka skóry, do których należą również zrogowaciałe komórki macierzy włosa, a także na ich regenerację. Mała ilość retinolu objawia się bardzo suchymi, słabymi i łamliwymi włosami, może doprowadzić do zahamowania wzrostu i wypadania włosó
Produkty bogate w wit. A: pełne mleko, szpinak, jaja, wątróbka.
- Witamina E – tokoferol – nawilża, reguluje pracę gruczołów łojowych i wspomaga utrzymanie prawidłowego pH. Wpływa na połysk oraz na ładny wygląd włosów. Poza tym pomaga ona zapewnić dobre krążenie krwi w głowie dzięki zwiększeniu absorpcji tlenu. Chroni włosy i mieszki włosowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Produkty bogate w wit. E: produkty zbożowe, orzechy laskowe, migdały, tłuste ryby, olej słonecznikowy.
- Witamina C – kwas askorbinowy – jest znanym przeciwutleniaczem, wspomaga wchłanianie żelaza, poprawia krążenie w skórze głowy, wpływa na produkcję kolagenu, który sprawia, że nasze włosy są mocniejsze.
Produkty bogate w wit. C: porzeczki czerwone, czarne i białe, truskawki, kiwi, natka pietruszki, papryka.
NNKT czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe
Ważne dla naszego organizmu są kwasy tłuszczowe egzogenne oznacza to, że trzeba je dostarczać z pożywieniem, bo nasz organizm sam ich nie wytworzy. Niedobór może powodować choroby skalpu takie jak łuszczyca czy łupież, zwalnia procesy wzrostu włosa, powoduje łamliwość oraz rozdwajanie się końcówek czy przedwczesne siwienie.
W skład NNKT wchodzą:
- (LA) kwas linolowy – znajdziemy go w olejach: rzepakowym, słonecznikowym, sojowym, kukurydzianym, czy w oliwie
- (ALA) kwas alfa-linolenowy – źródłami są: olej rzepakowy, z orzechów włoskich czy lniany
- (GLA) kwasy gamma-linolenowy – znajdziemy go w olejach z wiesiołka, konopnym, ogórecznika lekarskiego czy z czarnej porzeczki
- (AA) kwas arachidonowy – źródłem są wszelkiego rodzaju mięsa, a nie orzeszki jakby się mogło wydawać
- (DHA) kwas dokozaheksaenowy – znajdziemy go w oleju rybim, łososiu czy dorszu
- (EPA) kwas eikozapentaenowy – źródłem są nasiona lnu czy olej z kryla.
- Witamina B1 – tiamina – bierze udział w wielu przemianach metabolicznych w skórze głowy. Ma ważne zadanie w tworzeniu cegiełek budulcowych włosa czyli aminokwasów (białek). Witamina B1 to regulator pracy gruczołów łojowych. Dostarcza komórkom rozrodczym macierzy włosów niezbędną energię, wspierającą przyrost łodygi włosa.
Produkty bogate w wit. B1: słonecznik, drożdże, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, orzechy.
- Witamina B2 – ryboflawina – dostarcza komórkom rozrodczym macierzy włosów niezbędną energię, wspierającą przyrost łodygi włosa. Jest niezbędna do tworzenia nowych włosów jak i regeneracji obecnych.
Produkty bogate w wit. B2: mleko, banany, ser twarogowy, drób, makrela.
- Witamina B3 – niacyna – wit. PP – wpływa na wzrost włosów. Odpowiada również za prawidłową budowę łodygi włosa. Poprawia ich kondycję, ale wspomaga również walkę z łupieżem i zmniejsza wypadanie włosów, minimalizuje wytwarzanie łoju.
Produkty bogate w wit. B3: drób, wieprzowina, wątróbka, ziemniaki, pomidory.
- Witamina B5 – kwas pantotenowy – pobudza wzrost włosów, opóźnia starzenie się, poprawia pigmentację włosów. To idealne, naturalne panaceum na opóźnienie siwienia włosów, regeneruje włosy. Niedobór powoduje, że włosy tracą blask i pojawiają się pierwsze siwe włosy mimo młodego wieku. Kwas pantotenowy ułatwia rozczesywanie włosów, nawilża włos, minimalizuje skłonność do rozdwajania się, pogrubia włosy, wpływa na poprawę uszkodzonych włosów.
Produkty bogate w wit. B5: drób, wątróbka, nabiał, tłuste ryby, produkty zbożowe.
- Witamina B6 – pirydoksyna – bierze aktywny udział w podziale komórek w mieszkach włosowych, brak witaminy B6 może zastopować proces rośnięcia włosów. Witamina B6 leczy łojotokowe zapalenie skóry, nadaje kolor oraz blask włosom.
Produkty bogate w wit. B6: drób, produkty zbożowe, nabiał, orzechy, banany, ryby.
- Witamina B7 – biotyna – wit. H – Zapobiega siwieniu włosów oraz łysieniu. Nazywa się WITAMINĄ URODY. Jest złożonym kwasem organicznym, posiadającym siarkę. Gdy jej brakuje mogą pojawić się problemy z wypadaniem włosów, łupieżem, przedwczesnym siwieniem.
Produkty bogate w wit. B7: nabiał, mąka sojowa, orzechy włoskie i ziemne, sardynki, migdały, grzyby, szpinak, ryż brązowy.
- Witamina B9/B11 – kwas foliowy – istnieje tylko w połączeniu z witaminą B12, szczególnie polecana kobietom w ciąży lub planującym zostanie mamą. Jeśli chodzi o włosy to jej niedobór może się objawiać nadmiernym wypadaniem oraz spowolnionym wzrostem.
Produkty bogate w wit. B9: szpinak, jaja, brokuły, kalafior, pomarańcze, szparagi, sałata.
- Witamina B12 – kobalamina – jej niedobór powoduje wypadanie włosów oraz utratę koloru włosów – siwienie. Działa podobnie jak kwas pantotenowy czyli witamina B5. Wspomaga właściwy rozwój włosów, dba o ich strukturę oraz o ładny, lśniący i zdrowy wygląd.
Produkty bogate w wit. B12: wątróbka, mięsa, ryby, nabiał, jaja.
Aby wszystkie witaminy, minerały oraz makro i mikroelementy wchłaniały się do naszego organizmu potrzebujemy zdrowych jelit, braku współistniejących schorzeń, eliminacji chemicznego i przetworzonego jedzenia. Czy jest to zatem możliwe? Z pełną świadomością odpowiadam – TAK! … bowiem to w naszej obecnej epoce wiemy jak oszukać niektóre geny, co zrobić, aby na lata zachować młodość i jak najdłużej cieszyć się z pięknych i bujnych włosów.
Dr Magdalena Elsner
Specjalistka z zakresu mikroodżywiania jelit z ponad 8-letnim doświadczeniem w tej dziedzinie. Magister rehabilitacji, kosmetolog i dietetyk. Pracowała jako zastępca ordynatora Oddziału Rehabilitacji Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Częstochowie. Od 15-stu lat prowadzi Elsner Clinic.
ELSNER ANTI AGING CLINIC
tel.: 666 499 366, elsnerclinic@gmail.com
www.elsnerclinic.pl