Wypowiedź: Paweł Wyrzykowski, ekspert ds. rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.
Jedna, dwie łyżeczki cukru do kawy czy herbaty to wydaje się mało. Ile cukru rzeczywiście jemy? Przeciętny Polak zjada co miesiąc ponad kilogram cukru, czyli więcej niż jedno opakowanie – pokazują dane GUS. W 10 lat, średnie spożycie cukru w gospodarstwach domowych, w przeliczeniu na jedną osobę, zmniejszyło się aż o pół kilograma, czyli o jedną trzecią. Jednak mimo mniejszych zakupów cukru pod czystą postacią, jego całkowite spożycie wzrasta, szczególnie w formie wyrobów bardziej przetworzonych.
– Największym spożyciem cukru, wśród podstawowych grup gospodarstw domowych, w przeliczaniu na jedną osobę, charakteryzują się gospodarstwa domowe rolników. W 2016 roku było ono na poziomie o dwie trzecie większym niż w gospodarstwach ogółem. Wyższy od przeciętnej poziom spożycia, obserwowany był również w gospodarstwach emerytów i rencistów – 16,7 kg rocznie na osobę, wobec 12,1 kg w gospodarstwa domowych ogółem – mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert ds. rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas. – Z kolei najmniejsze ilości w przeliczeniu na jedną osobę (8,4 kg rocznie) konsumowane były w gospodarstwach, w których podstawowym źródłem utrzymania jest własna działalność. Zdecydowanie więcej cukru nabywają mieszkańcy wsi, o około pół kilograma miesięcznie na osobę więcej, niż mieszkańcy miast – dodaje Paweł Wyrzykowski.
Warto jednak zauważyć, że nie obserwuje się wyraźnej zależności między poziomem dochodów gospodarstw domowych a poziomem spożycia cukru. Tylko w grupie 20 proc. gospodarstw o najwyższych dochodach poziom spożycia cukru był o 11 proc. mniejszy od średniej.
Spadek poziomu spożycia cukru w gospodarstwach domowych to efekt zmieniającego się stylu życia. Zmiany wielkości konsumpcji cukru skorelowane są w pewnym stopniu ze zmianami spożycia mąki. Oprócz tego, że słodzimy mniej, to również pieczemy mniej ciast, czy przyrządzamy mniej konfitur.
Mimo mniejszej konsumpcji cukru pod czystą postacią, jego całkowite spożycie wzrasta. W 2016 roku wyniosło średnio 42,3 kg na mieszkańca rocznie, czyli o 4 proc. więcej niż w 2015 roku i o 10 proc. więcej niż średnio w latach 2005-2007. Dane te tylko potwierdzają, że obecnie cukier coraz częściej kupujemy w wyrobach bardziej przetworzonych.
Od października 2017 roku przestał obowiązywać unijny mechanizm kwotowania produkcji cukru. W rezultacie w sezonie 2017/2018 produkcja buraków cukrowych oraz cukru we Wspólnocie powinna znacząco się zwiększyć. Podobne tendencje spodziewane są również w Polsce. Czynniki te mogą wpłynąć w najbliższych miesiącach na obniżki cen cukru na półkach sklepowych. Według GUS, w sierpniu 2017 roku za kilogram cukru białego kryształ płaciliśmy średnio 3,07 zł, czyli o 1,9 proc. mniej niż w lipcu br. i o 3,2 proc. mniej niż w grudniu 2016 roku.
Zdaniem analityków Banku BGŻ BNP Paribas można spodziewać się, że cukier na rynku unijnym relatywnie potanieje wobec innych substancji słodzących wykorzystywanych przy produkcji żywności, i bilansowe spożycie cukru białego w Polsce wzrośnie.